Firefox NEW Firefox 2.0 released - Download Now!

Thursday, July 08, 2004

E-syariah - Memartabatkan kehakiman syariah negara

SEBELUM ini, jika kita menyebut mahkamah syariah, mungkin ramai akan mencemek muka sambil menyatakan yang banyak kes tertangguh kerana masalah operasi atau birokrasi.

Ini kerana mahkamah-mahkamah syariah di seluruh negara beroperasi secara bersendirian dan tidak mempunyai keseragaman yang menyebabkan kes-kes di satu mahkamah sukar dirujuk oleh mahkamah lain.

Adakalanya akan berlaku tindanan dalam kes-kes yang membabitkan mahkamah tersebut terutama dalam hak penjagaan anak, penceraian dan harta pusaka jika ia difailkan oleh pihak berbeza di mahkamah negeri yang berbeza.

Bagaimanapun, masalah itu kini telah dapat diatasi dan mahkamah syariah tidak lagi dipandang sebagai institusi yang ketinggalan melalui penggunaan sistem aplikasi e-syariah.

Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) merupakan agensi peneraju pembangunan aplikasi E-Syariah dengan kerjasama Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) selaku agensi pelaksana dan Sarawak Information Systems (SAINS) yang membangunkan sistem tersebut

More


Posted by Zamri@ 7/08/2004 09:45:00 AM
Advertise Here

Buy to Let Mortgages

Adsense Traffic Secrets

Secrets how to bring more traffic to your adsense blog/web by Joel Comm

Minisitesecretsrevealed

Get your hands on Dan Kelly's "Mini-Site Secrets Revealed" absolutely free!!

Join SlashMySearch

Earn money when you search!

WordPageBuilder

Discover a simple step-by-step software tool changing the way site owners distribute content while converting old dusty eBooks and Special Reports into Money Magents...in just 6 simple steps!

MINISITE - D.I.Y

Make Your Own Mini Sites in Just 30 Minutes ~ Without Being a Web-Techie, Buying Expensive Software or Paying Huge Web Design Fees

Sponsors

Your Ad Here

Your Ad Here